Ga naar de hoofdinhoud

Waarom verduurzamen?

6 redenen om nu te starten

Het verduurzamen van je woning brengt zowel op de korte als de lange termijn grote voordelen met zich mee. Helemaal als je bedenkt dat verduurzamen een goede business-case is. Energiebesparende maatregelen als muurisolatie of zonnepanelen verdien je bijvoorbeeld al in 5 tot 7 jaar terug en verhogen je woning aanzienlijk in waarde. En er zijn meer directe voordelen!

1. Gezond en comfortabel binnenklimaat

Een goed geïsoleerd en geventileerd appartement brengt veel voordelen met zich mee. Het verhoogt het comfort in je huis doordat warmte beter binnen blijft. Maar zorgt ook voor de afvoer van vervuilende stoffen en een constante aanvoer van verse lucht. Door de grote hoeveelheid tijd die we binnen doorbrengen, is een gezond binnenklimaat ontzettend belangrijk.

Dreamstime xl 42266454
Verhoog je comfort in huis

2. Stabielere en lagere woonlasten

Door je woning te isoleren en eigen energie op te wekken, kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Daardoor ben je minder afhankelijk van externe energieleveranciers. En worden je woonlasten stabieler en voorspelbaar. Ook je onderhoudskosten vallen lager uit.

We betalen de lening nu over 30 jaar af met wat we besparen aan energieverbruik, lagere onderhoudskosten en de inkomsten van de opgewekte energie. Het kost ons als bewoners dus niets extra.
Pax peter wesselink
Pax Peter Wesselink
Voorzitter VvE Bewoners ’De Hamershof’

3. Langere levensduur

Duurzaamheid is iets van de lange termijn. Een duurzaam gebouwd of aangepast huis gaat dan ook langer mee dan een niet-duurzaam appartement of complex.

4. Eigentijdse uitstraling

Verduurzamen betekent vaak dat je woning een aantal nieuwe upgrades krijgt. Zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Maar ook het isoleren van de gevel geeft het complex een nieuwe uitstraling. Fris en eigentijds.

5. Goed voor het milieu

Door zelf energie op te wekken, verbruik je minder fossiele brandstoffen. En daarmee bespaar je het milieu CO2-uitstoot, want ook woningen zijn verantwoordelijk voor CO2-uitstoot.

6. Financiële meerwaarde woning

Zie verduurzamen als beleggen in je eigen woning. Want al die energieneutrale systemen geven je woning een flinke upgrade. En daarmee stijgt de waarde van je woning aanzienlijk. Zie het project Hamershof waar de waarde steeg met zo’n €25.000, terwijl hun investering minimaal was door een subsidie.

BFTB20160420 1020062
Zonnepanelen op je dak leggen

Subsidie voor duurzaam wonen

De overheid stimuleert het verduurzamen van appartementencomplexen door een financieel fonds. Een VvE kan een lening met een lage rente krijgen van maximaal €65.000 per appartement, met een looptijd van 30 jaar. Het bijzondere: de lening wordt verstrekt aan de VvE en dus niet aan de individuele eigenaar van een appartement. Dat betekent dat jij je appartement gewoon kunt verkopen als de lening nog loopt. De aflossing wordt uiteindelijk verdisconteerd in de servicekosten, maar hier staan vermindering van energielasten én onderhoudskosten tegenover. Een dikke plus.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet je VvE wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Doe de check en ontdek in drie meerkeuzevragen of jouw VvE in aanmerking komt voor een subsidie.